Kattens morrhår

Vi har ju två katter hemma. Den ena är dräktig, den andra är det inte. Den tredje bor hos fodervärdsfamilj och ska, tillsammans med Tilla som inte är dräktig, ställas ut på kattutställning nästa helg. Hoppas vi. För nu visar det sig att katten hos fodervärd på nåt mysko vis har blivit av med morrhåren på ena sidan. Kan hända att ett barn klippt av dem. Kan hända att det var nåt annat. Nu är frågan – vad säger en domare om att katten bara har morrhår på ena sidan? Ingen aning.

Hur som helst – Per har nu åkt till fodervärdsfamiljen för att undersöka hur passa allvarligt det är. Vi var också tvungna att googla på ”katt morrhår” och lärde oss då följande -

”Kattens morrhår är känselorgan, som registrerar luftströmmar. De är försedda med en hel mängd nervtrådar, som ger information om beröringar. Alla fasta föremål orsakar små luftvirvlar och morrhåren kan registrera dessa strömmar och reagera på dem utan att vidröra föremålen ifråga.

Katten har 24 morrhår runt nosen, 12 stycken på vardera sidan i fyra horisontella rader. De är rörliga framåt och bakåt. Det finns även känselhår på kinderna, ovanför ögonen, på hakan och på frambenens baksidor.

Morrhåren är livsviktiga vid nattjakt. Skadade morrhår kan betyda ett felbedömt bytesbett. Med morrhårens hjälp kan katten också bedöma, om en öppning är tillräckligt stor för att den skall komma igenom.”

Trots att vi inte ens har kommit till lunch så blir detta dagens lärdom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>