Patent 986

Sex år, eller är det sju år, senare är min älskade brorsas dokumentärfilm klar. Och igår sändes den. Den handlar om det svåra att vara uppfinnare utan företagsjättar i ryggen, att vara lite för smart lite för tidigt och Håkan Lans är exemplet.

Under inspelningens gång har min bror varit fast i England när askmolnet från Island spreds över världen (och då var jag i Frankfurt och tog tåget därifrån. Det trånga tåget.) Han har pratat med Wozniak som tillsammans med Jobs grundade Apple, Noam Chomsky som är jättestor inom lingvistiken (som jag läste på universitet), Bushnell som grundade Atari och ett gäng andra namnkunniga personer.

Min bror Felix och hans kollega Micke har jobbat som fan med filmen och jag tycker att det verkligen gav utdelning. Nu är jag Felix syster och eventuellt lite partisk, men jag tycker att den växer under sin timma. I början är den snabb, men efter en stund vänjer man sig vid de smarta klippen och framför allt de smarta illustrationerna. Jag kanske ska nämna att min bror och hans kollega har jobbat med grafik i 20 år. Det märks.

Jag tycker att Håkan Lans porträtteras på ett väldigt fint sätt. Han blir en människa. En liten människa som slåss mot jättar. Hela problematiken med patent blir belyst på ett intressant sätt och jag sitter i TV-soffan och gråter litegrann när det visar sig att Håkan Lans höll på att ge upp. Han ville under en period inte leva mer. Och – jag blir så jävla irriterad över orättvisorna den som inte har pengar råkar ut för. Eller, kan råka ut för.

Musiken är bra också. Den har Stefan Ekström skrivit.

Nu blir det kanske fel fokus, men det skiter jag i. Jag tycker att det var himla synd att jag inte fick vara röst i filmen. Jag läste in allt, men sen var det nån på SVT som hade en annan röst som förslag. Mest bara för att. Fruktansvärt jävla irriterande. Det hade varit så roligt att få ha gjort ett TV-jobb. Att få in en fot. Men jag tror att den dörren är stängd for ever nu. Detta skall smältas.

Men – se filmen. Den är klart sevärd. Den går i repris ett antal gånger framöver.

2 reaktion på “Patent 986

  1. Jenny

    Det var verkligen en bra film, där grafiken liksom höll ihop allt på ett väldigt bra sätt, för det är ju en snårig historia. Sen satt jag faktiskt och tänkte på din röst under tiden, kunde nästan höra den.

    Och vet du, inga dörrar är någonsin stängda. Så det så. Så är det!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>