Förr

På onsdag ska jag bila neråt i landet. Nej – jag har inte tagit körkort. Jag blir skjutsad av en arbetskamrat som bor däråt. Kristianstad, närmare bestämt. Så kom jag på att jag nog har nån släkting som har bott i krokarna för länge sen.

Min farmor Sara (som jag aldrig kallat farmor, bara Sara. Precis som hennes fem barn och alla barnbarn också gjorde) skrev en kortare ”självbiografi”, som min farfars mamma också gjorde. Väldigt, väldigt roligt att läsa. Min farfars mor emigrerade till USA och det har hon beskrivit på ett fantastiskt sätt. Rena rama historielektionen! Sara, som var född 1909, växte upp i Göteborgstrakten. Hennes pappa var militär. 1924 flyttade familjen, men Sara stannade kvar i för att gå i skolan. Resten av familjen flyttade till … Kristianstad där min farmors far var major på Wendes regemente. På fredag tror jag kanske att jag kommer att få se det där regementet. Undrar om vi passerar Charlottesborg också. De bodde där. Hyrde huset. När jag googlade på det så tycks det vara vandrarhem nuförtiden.

I början av 1928 var Sara nyss fyllda 18. Då åkte hon för att arbeta på legationen i Bukarest. Där tycks hon haft ett fasligt sjå med utelivet. Hon såg bland annat Josephine Baker. Coolt!

Men. Jag hittade andra anteckningar som Sara skrivit – dem om min pappa som barn. Hon skriver (pappa föddes i januari 1040. Det här är samma år …) :

När Carl blev 1/2 år var han så stor o. duktig. Strax före (d 11/7) hade han blivit polyfotad.
Den 13 juli reste han sig på alla fyra o. vände sig ordentligt. Därefter sov han mest på magen.
Den 14 juli drack han f.f.g. rödvin. Det var på Långholmen.
Den 23 juli sade Carl f.f.g. ‘mamma’, i början endast när han var arg eller ledsen.
Den 24 juli började han få välling till 10-målet på f.m. Han tyckte på den tiden mycket om att ‘dansa’ efter musik.
Den 12 augusti började han kunna hållas fram och från september satt han alltid ensam på kärlet.

För er som har barn under nio månader – dags att lägga på ett kol va :) Eller gör små anteckningar om barn och liv! Andra blir glada av det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>